Upstaan met Luigi Prins

Nieuws update Luigi Prins

Interview met Luigi Prins - Opstaan met een Upgrade
Luigi Prins, eigenaar van Cobraspen met al ruim 30 jaar passie voor het herontwikkelen en beheeren van voornamelijk bestaand vastgoed.

Opstaan met een Upgrade, 23 oktober heeft Luigi Prins directeur van Cobraspen Vastgoed een interview gegeven. Wij wilde jullie deze niet onthouden, hieronder lees je het resultaat.

Koffie, thee of……..?
Mijn dag begint altijd met een bakje Allbran vezelmusli met sojamelk met banaansmaak.

Wie ben je en wat is je bedrijf?
Mijn naam is Luigi Prins en ik ben eigenaar van Cobraspen al meer dan 30 jaar passie in het herontwikkelen en beheren van voornamelijk bestaand vastgoed in de regio Noord Holland, een specialist in monumenten. De focus op hergebruik is eigenlijk toevallig ontstaan maar komt goed uit. Het voordeel van bestaand vastgoed is dat in principe vergunningstrajecten niet nodig zijn of soepeler verlopen, de locatie zich al eens bewezen heeft en de stenen al betaald zijn. Dit maakt het geheel veel beheersbaarder.

Wat is je ideale werkomgeving?
Ik kom het beste tot mijn recht in een oud gebouw met een verhaal. Historische gebouwen brengen creativiteit en wekken sympathie op, dit zie ik ook terug bij mijn medewerkers want zij worden gegrepen door hetzelfde virus. Op het moment dat bij de sollicitatie geen klik is met de omgeving dan weten wij meteen dat het geen geschikte medewerker is, zo vindt er een natuurlijke selectie plaats.

Heeft je bedrijf te maken met leegstand?
Ja maar het neem gelukkig af en daar ben ik trots op in deze tijd.

Wat doen jullie zelf aan leegstandbestrijding?
Wij bieden nu een product dat mensen willen hebben. In crisis tijd trekken de mensen naar de kerk toe binnen de stadsmuren en laten daar nu net onze gebouwen staan. We beheren onze panden goed en maken het persoonlijk. Onlangs kregen we een huurkandidaat op bezoek die ambachtelijke appeltaarten maakt en verkoopt. We hebben toen eerst 22 taarten bij hem besteld en die onder onze huurders verdeeld, toen iedereen enthousiast was zijn we met hem in zee gegaan. Uiteindelijk vind ik dat we nog meer van dergelijke dingen moeten doen, het leuk maken voor en met onze huurders.

Wat vind je een voorbeeld van een succesvolle upgrade?
Daar wij al 30 jaar actief zijn in herontwikkeling kan ik met trots zeggen dat wij zelf beschikken over een grote verzameling succesvolle upgrades zoals de kerktoren van de Spaarnekerk, De Silo’s van SugarCity, Het kantoor naast het Van Gogh Museum (villa Arlsberg) en bijvoorbeeld landhuis Elswout. Dit landhuis is nooit afgebouwd, maar wij ronden het nu af en doen dit tot in de perfectie. Op basis van oude bouwtekeningen reproduceren we zelf de meeste kleine details. Ook heel bijzonder is ede Van Eeghen Fontein in het vondelpark welke destijds verloren is gegaan. Deze markante fontein hebben we weer 1 op 1 in natuursteen aangeboden aan de stad Amsterdam.

Wat is jouw idee voor het Holendrecht Centre in Amsterdam Zuidoost?
Het is een bijzonder gebouw en daarmee heeft het karakter en dat biedt kansen. Waarschijnlijk kost het leeg nu ook geld dus ik zou het gratis aanbieden en kijken welke ondernemer met goed plan komt. Helaas heb ik uit ervaring geleerd dat ik zorgvuldig met mijn ideeën moet omspringen dus meer ga ik niet zeggen maar ik heb een heel goed idee dus als de eigenaren willen praten dan kan dat.

Is duurzaamheid belangrijk voor jullie organisatie?
Het is niet belangrijk het is wat we doen. Hergebruik is het meest duurzame, nog voordat de term was uitgevonden. Uiteindelijk ging iedereen de term gebruiken en dus zijn wij het ook maar gaan doen. Helaas gebruiken veel mensen de tem op verkeerde gronden.

Wie is je favoriete ontwerper?
Tadao Ando.

Welke vraag zou jij aan de volgende vastgoedprofessional stellen?
Vaak wordt een ziel gezocht voor verblijfsgebouwen, ik ben wel nieuwsgierig of de volgende geïnterviewde een ziel kan bedenken of vormgeven voor Schiphol, een passanten ziel?

Jij kreeg op jouw beurt de vraag van Bas Hertz hoe ver jullie al zijn met ziel en beleving in jullie projecten?
We zijn er al 30 jaar mee bezig. We zien dat onze huurders onze gebouwen gebruiken voor hun eigen identiteit. De plekken die wij maken zijn herkenbaar en goed. Gebruikers kiezen er dan ook bewust voor om deze gebouwen tot hun nieuwe werkplek te maken. Meer dan eens zien we dat huurders het gebouw prominent op hun eigen website plaatsen, die verbondenheid maakt dat ze niet huren vanwege het geld maar vanwege de beleving.

Klik hier voor meer informatie.