Amsterdam, 25 maart 2016 – Cobraspen Vastgoed verhuurt de monumentale Villa Alsberg in Amsterdam aan Lionel Gallery. De nieuwe huurder gaat een kunstmuseum huisvesten in het 1245 vierkante meter grote pand. De villa bevindt zich op een van de meest gewilde locaties van Amsterdam: het Museumplein.
Kim Loghies van Lionel Gallery liet samen met partner Lionel tien jaar geleden het oog al op de monumentale villa vallen: “De locatie van de villa is fenomenaal met, direct naast het Van Gogh Museum en met uitzicht op het Rijksmuseum. Het is een grote droom van ons om deze locatie te betrekken. We hebben andere panden bekeken, maar deze locatie bleef ons maar roepen. Van binnen is het heel warm en intiem en geeft het een authentieke inzage hoe de mensen vroeger woonden. De combinatie van kunst en de restauratie aan de hand van originele bouwtekeningen, maken van dit gebouw een cadeautje om te mogen bezichtigen. Wij hopen op deze locatie nieuwe mensen te ontmoeten die inspireren tot nieuwe projecten.”
Het nieuwe museum wordt het Moco Modern Contemporary Museum gedoopt en wordt op 9 april officieel geopend. Het herbergt onder andere werken van Banksy en Andy Warhol.. “We rouleren de collectie om de zoveel tijd. We hopen ook andere grote kunstenaars uit het buitenland te trekken, die hier qua naamsbekendheid nog door moeten breken. De Amerikaanse kunstenaar KAWS (Brian Donnelly) is daar een goed voorbeeld van.”
Restauratie Villa Alsberg
Cobraspen Vastgoed kocht Villa Alsberg in 2007 op voorspraak van Monumentenzorg en toverde het pand na intensieve restauratiewerkzaamheden om in een prestigieuze kantoorvilla. Bij de restauratie werden kosten noch moeite bespaard. Cobraspen hield zich bij de restauratie aan de originele bouwtekeningen van Cuypers en viel hierbij tevens terug op fotomateriaal uit het Amsterdamse Stadsarchief. Voor de villa zijn zo ruim driehonderd glas-in-loodpanelen gereproduceerd en gerestaureerd op basis van het originele fotomateriaal. Ook de originele muurschilderingen zijn tijdens de restauratie handmatig teruggebracht met penselen en sjablonen.
Luigi Prins, directeur van Cobraspen Vastgoed: “Wij hebben het pand met veel toewijding in oorspronkelijke staat teruggebracht. Vanwege de omgeving vonden wij een museumfunctie meer op zijn plaats dan een kantoorbestemming. Villa Alsberg staat in een omgeving die bekend staat als het Mekka van Cultuur. Het komt op deze manier volledig tot zijn recht.
Beeldbepalende villa Museumplein
Villa Alsberg werd in 1904 door architect Eduard Cuypers ontworpen en is vernoemd naar de oprichter van het bank- en effectenbedrijf Alsberg, Goldberg & Co, Siegmund Alsberg. Hij liet het pand aan het begin van de twintigste eeuw bouwen. De villa in Engelse landhuisstijl bestaat uit vijf verdiepingen en vergaarde aan het begin van deze eeuw de status van rijksmonument. Het was één van de eerste bewoonde panden aan het plein. De weduwe van Alsberg heeft vermoedelijk tot haar dood in 1939 in de villa gewoond.
Cuypers was de neef van de beroemde architect Pierre Cuypers, die onder meer het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam ontwierp. Het pand onderscheidt zich, omdat het een frivoler karakter heeft dan de meeste bankiervilla’s rond het Museumplein. Bovendien is de villa beeldbepalend voor het plein.